Çatı-Der “Helal Gıda Paneli” gerçekleştirdi.
ÇATI-DER – Cevre Egitim Kultur Yardimlasma Dernegi tarafından organize edilen “Helal Olsun – Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda” konulu “Helal Gıda Paneli” yoğun katılımla gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Toç Bir-Sen Genel Sekreteri Mustafa ÖZKAYA’nın yaptığı panele Dr. Hüseyin Kamil BÜYÜKÖZER (GİMDES Başkanı), Ali KAYGISIZ (GIMDES Gıda Denetçisi) ve Fatih KALENDER (GIMDES Yönetim Kurulu Üyesi – Fıkıh Uzmanı) konuşmacı olarak katıldılar. Gimdes Başkanı Dr. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER, “GİMDES yani Gıda ve İhtiyaç Maddelerini Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği, büyük bir ihtiyaçtan doğdu. Derneğin arka planda, 30 yıla yakın bir kuruluş geçmişi olduğunu söyleyebilirim. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırma Derneği’nin (GİMDES) üretici talepleri doğrultusunda yaptığı denetimler sonucu verdiği ‘Helal Gıda Sertifikası,’ tüketicilerin dinen uygun olmayan ürünleri kullanmalarının önüne geçiyor. Şimdiye kadar 20’yi aşkın Firmanın ürününe ‘Helal Gıda Sertifikası’ verildi. GİMDES bünyesindeki uzman kimyager, veteriner, biyolog, gıda mühendisleri ve fıkıh uzmanlarının yaptıkları denetimlerle hem ürünlerinin ‘helalliği’ tescilleniyor hem de sağlık açısından bir problem olup olmadığına bakılıyor” dedi.
Akademik çalışma için Almanya’da bulunduğu yıllarda, böyle bir çalışmanın ne denli önemli olduğunu farkettiğini söyleyen BÜYÜKÖZER, “İnsan yabancı bir ülkede daha hassas oluyor. Almanya’da bir müslüman olarak, yeme ve içme konularında oldukça farklı bir tabloyla karşılaştık. Çevremizde de bu hassasiyete sahip bir toplum oluşunca bu konuyu daha çok araştırmaya başladım. Bu konularla ilgilenen bir görüntümüz oluşunca da, haliyle herkes bizden bir şey beklemeye başladı.”dediFirmalar iki kere denetimden geçiyor GİMDES Gıda Mühendisi Ali KAYGISIZ konuşmasında “Helal veya haramlığı tartışmalı olan şüpheli ürünler söz konusu olabiliyor. Mesela canlılardan üretilen karbon filtreler var” dedi. GİMDES’in sertifika talep eden firmaları iki kez denetime tabi tuttuğunu ifade eden Kaygısız, “İlk denetimi yaparken firmaların haberi oluyor, ikinci denetimde ise habersiz gidiyoruz. Helal Sertifikasını hemen vermiyoruz” dedi.
GIMDES Yönetim Kurulu Üyesi – Fıkıh Uzmanı Fatih KALENDER ise “Peygamberimizin (SAV) Hadislerinden de anlaşıldığı gibi bir etin helal oluşunda şüphe varsa, o etin helal olduğu kanıtlanana kadar onu yemek helal olmaz. Buna göre gerek kadın ve gerek erkek bütün Müslüman bireyleri et tüketiminde güvenirlilik ve helallik konusunda araştırma yapmakta sorumlu tutulmuşlardır” dedi
KALENDER konuşmasında, “Bir kimse araştırma yapmaya imkânı olduğu halde araştırma yapmadan haram olan eti yemişse, bilmeden bir günah işlemiş olur. Ancak yediği haramın tesiri kendisinde kalacaktır. Nitekim Müslim’in rivayet etmiş olduğu ‘onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böylesinin duası nasıl kabul edilsin’ hadisi şerifi bunu açıkça ortaya koymaktadır. Asrımızın hastalığı olan ibadetlerden zevk alamamamız, dualarımızın kabul olunmaması bu tesirin en bariz neticesidir. O yüzden, Helal Gıda Sertifikasını almamış markalardan uzak durmamız gerekiyor”. ifadelerini kullandı Daha sonra, orada bulunan dinleyicilerin yazılı soruları cevaplandırıldı. Gönderilen tüm sorularının GİMDES’in web sitesinden de “sık sorulan sorular ve cevaplar” şeklinde yayınlanacağı duyuruldu. Panelin ardından ÇATI-DER tarafından düzenlenen plaket törenine geçildi.
Gimdes Başkanı Dr. Hüseyin Kamil BÜYÜKÖZER’in plaketini ÇATI-DER Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda TOÇ BİR-SEN Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Hüseyin ÖZTÜRK takdim etti.
GİMDES Gıda Mühendisi Ali KAYGISIZ’ın plaketini Sincan Eski Belediye Başkanı Rüstem ALTINBAŞ takdim etti.
GIMDES Yönetim Kurulu Üyesi Fatih KALENDER’in plaketini Sincan Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman BARIN takdim etti.
Ve panelin moderatörlüğünü yapan TOÇ BİR-SEN Genel Sekreteri Mustafa ÖZKAYA’nın plaketini ise IHH Ankara Temsilcisi Hanefi SİNAN takdim ettiler.